toledanas i cazuelas - lokalne hiszpańskie jedzenie
środa, kwietnia 19, 2017
Przed samymi świętami przyjechali do nas rodzicie i zrobiliśmy objazdową wycieczkę. Zwiedzaliśmy zabytki, uczestniczyli w procesjach i oczywiście próbowaliśmy regionalnych potraw. W Toledo w konwencie San Antonio de Padua kupiliśmy toledanas - czyli ciasteczka optycznie przypominające nasze polskie pierożki, ale w smaku zupełnie inne, pieczone słodziutkie kruche ciasteczka, z nadzieniem. Jak chcecie spróbować załączam przepis w języku hiszpańskim.
A w drodze powrotnej w Baezie kupiliśmy cazuelas, typowe danie na jedzone w czasie semana santa (wielkiego tygodnia). Zrobione z ciecierzycy, fasoli, bakłażana, dyni, pomidorów doprawione na słodko ma ciekawy smak i mi bardzo odpowiadało :) Załączam przepis w języku hiszpańskim.
Spróbowanie któregoś smakołyku? Przepisy jedynie po hiszpańsku, ale jak będą zainteresowani mogę je przetłumaczyć i przetestować.
2 comments
Prezentowane pierożki i cazuelas chętnie sama zrobię i będę miała trochę Hiszpanii w Polsce. Zdjęcia jak zwykle zachwycają swoją pomysłowością ( oryginalnością), wyjątkowo mistrzowski dobór kolorystyczny.
OdpowiedzUsuńGRATULACJE!
Kolorystycznie stonowane, ale czasami żeby wydobyć jedzenie trzeba dobrać spokojniejsze otoczenie.
UsuńZ cazuelas, to pewnie jak z naszą kutią, czy uszkami lepiej mieć raz w roku, bo wtedy smakują wyjątkowo ;)